De dokterspraktijk van Dr. Wynants specialiseert zich in
- Orthomoleculaire behandelingen
- Fytotherapie en Homeopathie
- Hyperthermie
- Intraveneuze therapie
- Microvasculaire therapie
De dokterspraktijk van Dr. Wynants specialiseert zich in
Fytotherapie is een aanvullende vorm van geneeskunde waarbij men geneeskrachtige planten of kruiden gebruikt om gezondheidsklachten te behandelen.
Het gebruik van deze geneeskrachtige planten is eigenlijk zo oud als de mensheid. Wist je dat er tot ongeveer 200 jaar geleden alleen natuurlijke geneesmiddelen bestonden?
De moderne fytotherapie is een tak binnen de academische geneeskunde. Er wordt gebruik gemaakt van de werkzame stoffen in planten of kruiden. Dit kan de volledige plant zijn, delen van de plant, daaruit bereide verpulverde plantaardige stoffen, tincturen, extracten, etherische oliën of uitgeperste sappen.
De werking is afhankelijk van het actieve bestanddeel in de plant en bij welke klacht het gebruikt wordt.
De planten die het vaakst gebruikt worden zijn:
Echinacea (zonnehoed): ter ondersteuning van je weerstand, griep, verkoudheid en keelpijn.
Valeriaan: bij nervositeit, spanning en inslaapstoornissen.
Passiebloem: bij stress, rusteloosheid, spanning, prikkelbaarheid en bij lichte inslaapproblemen.
Gember: bij misselijkheid, reisziekte.
Artisjok: bij spijsverteringsproblemen zoals opgeblazen gevoel.
Ginkgo biloba: zorgt voor een beter doorbloeding in de hersenen.
Kurkuma: als natuurlijke ontstekingsremmer.
Waarom fytotherapie?
Bij bepaalde milde klachten kan fytotherapie een even goed effect hebben als synthetische geneesmiddelen;
Bij angst, stress en slaapproblemen hebben valeriaan en passieflora een mild positief effect, zonder nevenwerkingen bij langdurig gebruik. Een benzodiazapine (klassiek slaapmedicijn) werkt sneller, maar zal bij langdurig wel wat neveneffecten zoals verslaving met zich meebrengen.
Fytotherapie verschilt van de reguliere geneeskunde doordat deze streeft naar een voorzichtig herstel van het natuurlijk evenwicht van het lichaam. Kruidengeneesmiddelen hebben doorgaans een milder en trager effect in vergelijking met synthetische geneesmiddelen.
Let op: Neem plantaardige geneesmiddelen nooit zonder advies van je arts . Er zijn namelijk interacties mogelijk tussen plantaardige- en reguliere geneesmiddelen, wat zeer nefaste gevolgen kan hebben. Ook kunnen bepaalde planten giftig of verontreinigd zijn met bijvoorbeeld zware metalen, pesticiden of micro-organismen.
Wat is het verschil tussen homeopathie en fytotherapie?
Fytotherapie en homeopathie zijn beide een onderdeel van natuurgeneeskunde, maar je kan ze absoluut niet vergelijken met elkaar.
Bij fytotherapie wordt gebruik gemaakt van de normale dosering van de werkzame stoffen uit planten en kruiden.
Homeopathie is in tegenstelling tot fytotherapie gebaseerd op een verdunning van een grondstof. De grondstof kan naast planten en kruiden ook op basis zijn van dierlijke stoffen en minerale stoffen.