Een ooglidcorrectie of blefaroplastiek kan een correctie van de bovenste zowel als onderste oogleden zijn.
Wanneer er aan de zijkant van de bovenste oogleden te veel huid aanwezig is, door het verdwijnen van elasticiteit van de huid, of door het zakken van de wenkbrauwen, dan kan dit effect hebben op het gezichtsveld. Wanneer dit wordt beperkt dan moet het teveel aan huid worden weggenomen. Dit gebeurt meestal onder lokale anesthesie, waarbij een sneetje in het ooglid wordt gemaakt en een ellipsvormig stuk huid wordt verwijderd. Soms wordt ook een stukje van de oogkringspier meegenomen, of een gedeelte van het oogkasvet. De huid wordt opnieuw gesloten met een hechting. Deze hechting wordt na een tiental dagen verwijderd. Dit type hechting geeft minder littekenvorming dan een hechting die ter plekke blijft een spontaan moet resorberen.
Bij een onderste ooglidcorrectie ligt de insnede net onder de onderste ooglidrand. Hier wordt het kapsel dat het oogkasvet op zijn plaats houdt geopend, en vervolgens wordt het vet in een nieuw positie gedrapeerd zodat een jongere contour wordt bekomen. Tenslotte wordt de spier, wanneer die door ouderdom is uitgezakt, in een nieuwe strakkere positie gehecht. Er wordt zeer behoedzaam omgesprongen met het verwijderen van huid van de onderste oogleden.
Zoals bij elke chirurgische ingreep ontstaat hierdoor een litteken, maar bij de ooglidcorrectie is dit zeer klein, nauwelijks zichtbaar. Het is normaal dat na de operatie de oogleden blauw en gezwollen zijn. Een bloeduitstorting is nagenoeg altijd in min of meerdere mate het gevolg van een incisie in de oogleden. De oogleden gaan hierdoor zwellen. Hou er rekening mee dat u er enkele dagen tot weken bont en blauw bij kunt lopen en met een zonnebril over straat moet. Soms is het oogslijmvlies (het wit van het oog) ook wat opgezwollen. De ogen zelf kunnen ook wat branderig aanvoelen de eerste paar dagen.
Pijn na de operatie wordt met name veroorzaakt door de zwelling. Bij pijn kunt u pijnstillers gebruiken.
De wonde verzorgt u door 1x/dag zalf aan te brengen op de wonde zelf.